Ακολουθήστε μας:

Image Alt

Αξιοθέατα

Δελφικό Τοπίο – Αρχαιολογικοί Χώροι Δελφών

Ένα από τα επιβλητικότερα μέρη στον κόσμο, ο «Ομφαλός της Γης» κατά τους αρχαίους Έλληνες. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ με τον αρχαιολογικό τους χώρο να δημιουργεί μία από τις πιο αξέχαστες ελληνικές εμπειρίες (σύμφωνα με έρευνα του ΕΟΤ).

Η μυθολογία και η ιστορία συναντώνται σε ένα εντυπωσιακό γεωφυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα και πλημμυρίζει θετική ενέργεια τον επισκέπτη. Με ένα μεγάλο δίκτυο φιλοξενίας, εστίασης & σύγχρονης αγοράς, με ένα εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων και σύγχρονων μονοπατιών, στο μέσον βουνού και θάλασσας, αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τον υπέροχα γοητευτικό τόπο της δελφικής γης.

Οι Δελφοί αποτέλεσαν το σημαντικότερο πανελλήνιο μαντείο κατά την αρχαιότητα. υγκαταλέγονται στους 100 ιερότερους τόπους του κόσμου. Εδώ, όπου κάποτε συνέρρεαν βασιλείς και κοινοί θνητοί, πολιτικοί και στρατηγοί για να αποσπάσουν κάποιον ευνοϊκό χρησμό από το θεό Απόλλωνα. Το Μαντείο των Δελφών έχει χαράξει ανεξίτηλα την ελληνική αλλά και διεθνή ιστορία. Πρωτοκατοικήθηκε τα Μυκηναϊκά χρόνια (14ος-11ος αι. π.Χ.) και υπήρξε έδρα της Δελφικής Αμφικτιονίας (6ος αι. π.Χ.). Η ακμή της δόξας του Ιερού χρονολογείται περί τον 4ο αι. π.Χ. – 4ο αι. μ.Χ. με τους Πυθικούς Αγώνες να αποτελούν σημείο αναφοράς τους. Οι ανασκαφές του 1882 έφεραν ξανά στο φως τα ερείπια του ιερού τόπου. Από το 1883, ο οικισμός μεταφέρεται 300μ δυτικότερα, στη σημερινή θέση της σύγχρονης πόλης των Δελφών.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
delfoi
Μονή Προφήτη Ηλία Φωκίδος

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Χρισσού, βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία κτισμένο σε μια υπέροχη τοποθεσία, στέκεται σε υψόμετρο 400 μ. πάνω από τον τεράστιο ελαιώνα της Αμφισσας, με θέα τον Κορινθιακό κόλπο, το Γαλαξίδι μέχρι απέναντι τα βουνά της Πελοποννήσου.

Το μοναστήρι είναι ιδιαίτερα γνωστό γιατί στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε το ορμητήριο και το καταφύγιο των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, έως τον Αύγουστο του 1825, οπότε οι Τούρκοι το κατέστρεψαν και ξεθεμελίωσαν τον παλαιό Ναό, ο οποίος αναγέρθηκε στην ίδια θέση το 1834.

Το Φεβρουάριο του 1943 πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς και ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1961 και μετά.

Τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε από αντρικό σε γυναικείο και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του μοναστηριού. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να θαυμάσει κυρίως το ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, αλλά και την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, με χειρόγραφα έγγραφα και επιστολές από την περίοδο της επανάστασης.

Κορύκειον Άντρο

Σπήλαιο του Παρνασσού μήκους 100 μ. που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων. Πήρε το όνομά του από τους σταλακτίτες του, που θύμιζαν στους αρχαίους τους “κώρυκες”, δηλαδή τους ασκούς από δέρματα ζώων. Η τοπική του ονομασία είναι «Σαρανταύλι» εξ΄αιτίας της εκπληκτικής ακουστικής που έχει στον πρώτο μεγάλο θάλαμό του, ονομάζεται επίσης και «σπήλαιο του Πανός»

ΑΡΑΧΩΒΑ, ΑΜΦΙΣΣΑ, ΙΤΕΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ
ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ-VAGONETTO

Τρίτη έως Κυριακή: 9:00 - 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

To Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού βρίσκεται στον παραδοσιακό χωριό Χρισσό, 5 χλμ. από τους Δελφούς.