Ακολουθήστε μας:

Image Alt

Το Χρισσό

Επισκέπτοντας

ΤO ΧΡΙΣΣΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Το Χρισσό είναι χωριό του νομού Φωκίδας. Βρίσκεται πολύ κοντά και δυτικά των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 200 μέτρα, πάνω από τον Ελαιώνα της Άμφισσας και σε μικρή απόσταση από την Αράχωβα, την Άμφισσα, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Το Χρισσό αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Δελφών, που πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη της Κρίσας, η οποία χτίστηκε – κατά τον Όμηρο – τον 14ο ή 15ο π.Χ. αιώνα.

Ερείπια των τειχών της αρχαίας Κρίσας που καταστράφηκε από τους Αμφικτίονες στον πρώτο ιερό πόλεμο, περί το 590 π.Χ., σώζονται πάνω στο λόφο Στεφάνι, νοτιότερα από την σημερινή κωμόπολη.

Στην κατάφυτη από ελαιόδενδρα πεδιάδα, το λεγόμενο Κρισαίο Πεδίο, που φτάνει ως τη θάλασσα της Ιτέας, βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ιππόδρομος των Δελφών, όπου ετελούνταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια.

Το Χρισσό σήμερα είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με σπίτια που περιβάλλονται από πανέμορφους κήπους. Έχει δύο γραφικές πλατείες που σκεπάζουν αιωνόβια πλατάνια, με παραδοσιακές ταβέρνες.

Τρίτη έως Κυριακή: 9:00 - 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

To Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού βρίσκεται στον παραδοσιακό χωριό Χρισσό, 5 χλμ. από τους Δελφούς.