Ακολουθήστε μας:

Image Alt

Φωκίδας

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Η ανδρική φορεσιά της Φωκίδας συναντάται σε όλη την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και είναι σχεδόν η ίδια.

Η παλαιότερη αποτελείτο από το χασεδένιο πουκάμισο με τα φαρδιά μανίκια και πιετάκια στο στήθος, τη φουστανέλα μακριά κάτω από το γόνατο με πολλές πιέτες, τα “λαγκιόλια” (250 έως 400-όσα και τα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής), το αμάνικο γιλέκο και τη φέρμελη, γιλέκο με μανίκια μακριά που ή έπεφταν πίσω στην πλάτη ή τα φορούσαν, φτιαγμένα από άσπρη ή σκούρου χρώματος τσόχα, κεντημένο με μετάξι από ειδικούς τεχνίτες. Στα πόδια φορούσαν ένα είδος ψηλής γκέτας τα “τουζλούκια”, φτιαγμένα από το ίδιο ύφασμα και διακοσμημένα όπως το γιλέκο ή η φέρμελη.

Στη μέση φορούσαν πολύχρωμο ή μπλε με άσπρο μεταξωτό μακρύ ζωνάρι ή σπάνια σελάχι χρυσοκέντητο. Στο κεφάλι το φέσι κόκκινο “πίλημα” με μακριά φούντα. Στη νεώτερη φορεσιά (1880), το πουκάμισο είχε στενότερα μανίκια με μανσέτες, το δε ύφασμα πολλές φορές ήταν υφαντό, η δε φουστανέλα ήταν πιο κοντή και έφτανε πάνω από το γόνατο.

Η φέρμελη και το γιλέκο σταυρωτό, κατασκευάζονταν από ύφασμα του αργαλειού μαύρο, το “σαγιάκι” με λίγο κέντημα και με μεταξωτά κουμπιά με φούντες. Στη μέση φορούσαν το ζωνάρι από μεταξωτό ύφασμα, σε μπλε και άσπρο χρώμα, ή το δερμάτινο σελάχι ένα είδος πορτοφολιού ή ζώνης. Οι κάλτσες, το “σαγιάκι” από άσπρο ύφασμα, ήταν όμοιες με τις γυναικείες και έδεναν στις γάμπες από τις καλτσοδέτες τις “γονατάρες” που ήταν λεπτές ταινίες υφασμένες στον αργαλειό.

Οι καθημερινές “γονατάρες” ήταν σε μαύρο χρώμα και διακοσμημένες με διάφορα σχέδια καράβια, ψάρια, πουλιά, κ.α., ενώ οι γιορτινές έφεραν το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία του γάμου αυτού που τη φορούσε (ήταν συνήθως δώρα γάμου). Και οι καθημερινές και οι γιορτινές γονατάρες κατέληγαν σε δυο φούντες. Ήταν όμοιες δε σε σχήμα και μήκος με το ποδιόσκοινο της γυναικείας ποδιάς και για αυτό, πολλές χρησιμοποιούντο αντί αυτού.

Στο κεφάλι φορούσαν ένα μικρό σκούφο από μαύρο ατλάζι, το “καλπάκι”, κεντημένο με μεταξωτά σιρίτια. Για υποδήματα φορούσαν τα γνωστά σε όλους τσαρούχια. Τις καθημερινές φορούσαν την πουκαμίσα αντί της φουστανέλας και της φέρμελης, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της φορεσιάς. Η πουκαμίσα ήταν η εξέλιξη του πουκαμίσου και της φουστανέλας, η απλοποίησή της και φτιαχνόταν είτε από υφαντό ύφασμα, ριγέ ή καρώ, ή από ντρίλινο σε χρώματα γκρι, καφέ ή μπλε.

Τρίτη έως Κυριακή: 9:00 - 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

To Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού βρίσκεται στον παραδοσιακό χωριό Χρισσό, 5 χλμ. από τους Δελφούς.