Ακολουθήστε μας:

Image Alt

Παραδοσιακές φορεσιές

Κεντρική θέση στη συλλογή κατέχουν οι περίπου 200 ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στην προεπαναστατική, επαναστατική, οθωνική και μετέπειτα περίοδο, μέχρι σχεδόν το 1920, οπότε και η χρήση τους άρχισε σταδιακά να εκλείπει λόγω της επικράτησης της ευρωπαϊκής μόδας στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες φορεσιές θεωρούνται μοναδικές σε ποικιλία, ποιότητα και εκτέλεση των κεντημάτων, συνδυασμούς χρωμάτων και πρωτοτυπία σχεδίων, που τις καθιστούν τόσο τέλειες, σχεδόν αξεπέραστες.

Εκτός από την περιοχή της Φωκίδας, η συλλογή περιλαμβάνει και παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, σε μια απόπειρα αντιστοίχισης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να τις μελετά και να εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές.

Η παλαιότερη ενδυμασία της συλλογής είναι το καβάδι, ένα πανέμορφο κόκκινο λεπτοκεντημένο φόρεμα με επιρροές από την Ανατολή, που χρονολογείται περίπου στο 1780 και συνοδεύεται από το καλπάκι. Το φορούσαν όλες οι αρχόντισσες της παλιάς Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, όπως τα Ιωάννινα, ακόμα και η Κωνσταντινούπολη. Μοναδικές φορεσιές είναι η κυκλαδίτικη από τη Φολέγανδρο, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη συλλογή, και εκείνη από το Γαλαξίδι.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Τρίτη έως Κυριακή: 9:00 - 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

To Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού βρίσκεται στον παραδοσιακό χωριό Χρισσό, 5 χλμ. από τους Δελφούς.