Ακολουθήστε μας:

Image Alt

Μήνυμα από τον Συλλέκτη

“Εγώ γεννήθηκα συλλέκτης, άρχισα από μικρός να μαζεύω γραμματόσημα, νομίσματα, Μικρούς Ήρωες και άλλα περιοδικά. Είναι ο λόγος που θα με κάνει να ξυπνήσω στις 5 το πρωί για να πάω στα παζάρια στον Ελαιώνα και να ανακαλύψω κάτι πολύτιμο. Όπως τότε, που με την άκρη του ματιού μου είδα ένα σιγκούνι, έψαξα, βρήκα την πουκαμίσα και σιγά σιγά όλη τη φορεσιά. Δεν ήταν απλώς ότι την πήρα πάμφθηνα –έχω αποκτήσει πολλές άλλες δίνοντας μεγάλο αντίτιμο σε δημοπρασίες του εξωτερικού–, το πιο σημαντικό ήταν ότι τη διέσωσα. Κάθε λεπτομέρεια μιας ενδυμασίας μιλάει για τον κώδικα και τις αξίες κάθε εποχής. Ενσωματώνουν το μεγαλείο της νεότερης Ελλάδας. Είναι η ιστορία των Ελλήνων, ενός λαού που αγαπάει το ωραίο και το δημιουργεί. Δεν είναι τυχαίο το ότι σε μεγάλες δημοπρασίες του εξωτερικού τα ελληνικά κεντήματα είναι από τα πιο ακριβά.

Ένας συλλέκτης, κατά βάση συλλέγει για τον εαυτό του, για να ικανοποιήσει μια προσωπική του ανάγκη. Η σχέση του με τη συλλογή του είναι ένας δεσμός που κρατά σε ολόκληρη τη ζωή του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συλλογή του είναι το παιδί που θέλει διαρκώς φροντίδα και παρακολούθηση από το οποίο αντλεί συναισθηματική ικανοποίηση. Για το λόγο αυτό, είναι και δύσκολο να την αποχωριστεί και είναι μεγάλη υπέρβαση για έναν συλλέκτη να χαρίσει εν ζωή μια συλλογή του. Παρ’όλα αυτά, έκανα την υπέρβαση και δώρισα μέρος των συλλογών μου στο Δήμο Δελφών με το σκεπτικό να την αφήσω ως πνευματική παρακαταθήκη στον τόπο μου, στη γενέτειρά μου, το Χρισσό Φωκίδος. Υπερίσχυσε η αγάπη μου προς αυτό, αλλά και η αξία του να προσφέρεις την οποία διδάχθηκα από τους γονείς μου Ευθύμιος και Άννα Δαραδήμου στους οποίους και αφιερώνω αυτή την έκθεση.

Η συλλογή του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού αποτελεί το αποτέλεσμα μιας επίμονης και μακροχρόνιας προσπάθειας των τελευταίων πενήντα ετών. Απαρτίζεται από ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, μοναδικές σε ποικιλία, ποιότητα και εκτέλεση των κεντημάτων, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στην προεπαναστική, επαναστατική, οθωνική και μετέπειτα περίοδο, μέχρι σχεδόν το 1920. Τη συλλογή πλαισιώνουν και σπάνιες γκραβούρες από την περιοχή της Φωκίδας, πίνακες ζωγραφικής, φιλελληνικά αντικείμενα, κεραμικά, έπιπλα, φωτογραφίες, έγγραφα, παραδοσιακά κεντήματα, όπλα της Επανάστασης του 1821, κλπ. αντικείμενα. Η συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού αντιπροσωπεύει τον μόχθο μιας ολόκληρης ζωής, απαιτεί γνώσεις και βέβαια χρήμα. Κάθε αντικείμενο της συλλογής, όσο μικρό κι αν είναι ή φαίνεται, για μένα είναι πολύτιμο.

Οπωσδήποτε αισθάνομαι τυχερός που βλέπω να αξιοποιείται η συλλογή μου διότι μου δίνει την ευκαιρία να συμβάλλω στην προώθηση όχι μόνο του τόπου καταγωγής μου, αλλά και του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς την λαϊκή τέχνη.”

Ηλίας Ε. Δαραδήμος, Συλλέκτης – Δωρητής

Τρίτη έως Κυριακή: 9:00 - 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

To Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού βρίσκεται στον παραδοσιακό χωριό Χρισσό, 5 χλμ. από τους Δελφούς.