Ακολουθήστε μας:

Image Alt

Ιστορία

Η ιστορία μας

Διαδρομή

Η συλλογή

Η συλλογή του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης και επίμονης προσπάθειας των τελευταίων πενήντα ετών του συλλέκτη κ. Ηλία Δαραδήμου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπλουτίζεται με κάθε είδους πολύτιμο, ενδιαφέρον, σπάνιο και αξιόλογο αντικείμενο της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν η συλλογή έφθασε σε επίπεδο που θα μπορούσε να εκτεθεί, δωρίστηκε από τον συλλέκτη στον Δήμο Δελφών υπό τον όρο αυτή να στεγαστεί και να εκτίθεται μόνιμα στο νεοκλασικό σχολείο Χρισσού, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
2007
2007

Μέγαρο Δελφών

Αρχικά, το 2007 τέθηκαν οι βάσεις της δημιουργίας αυτού του Μουσείου, οργανώνοντας μια έκθεση-προανάκρουσμα της ίδρυσής στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου Δελφών, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μετατροπές στις αίθουσες του κτιρίου στο Χρισσό προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή. Το όραμα για τη δημιουργία του Μουσείου υποστήριξε ο Δήμος Δελφών και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών και με τη συμβολή μιας ομάδας εθελοντών που εργάστηκαν με κέφι, μεράκι και επαγγελματισμό, είτε από το χωριό, είτε από την Αθήνα.
2015
2015

Το μουσείο

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως, ενώ το 2017 έλαβε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2019, διοικητικά το Μουσείο υπάγεται στο «Δίκτυο Δελφών», μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας των δήμων Δελφών, Δωρίδας και την Π.Ε. Φωκίδας, η οποία έχει σκοπό την ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό και την υποστήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες.

Τρίτη έως Κυριακή: 9:00 - 15:00
Δευτέρα: Κλειστά

To Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού βρίσκεται στον παραδοσιακό χωριό Χρισσό, 5 χλμ. από τους Δελφούς.