Στο Χρισσό Φωκίδας, ένα ιστορικό χωριό χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται μία από τις πιο ολοκληρωμένες, πολυτιμότερες και πιο εντυπωσιακές συλλογές παραδοσιακών φορεσιών στη χώρα μας, η οποία στεγάζεται στο ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΙΣΣΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΗ ΗΛΙΑ ΕΥΘ.ΔΑΡΑΔΗΜΟΥ».
Η συλλογή του Μουσείου Χρισσού είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης και επίμονης προσπάθειας των τελευταίων πενήντα ετών του συλλέκτη κ. Ηλία Δαραδήμου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπλουτίζεται με κάθε είδους πολύτιμο, ενδιαφέρον, σπάνιο και αξιόλογο αντικείμενο της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όταν η συλλογή έφθασε σε επίπεδο που θα μπορούσε να εκτεθεί, δωρίστηκε από τον συλλέκτη στον Δήμο Δελφών υπό τον όρο αυτή να στεγαστεί και να εκτίθεται μόνιμα στο νεοκλασικό σχολείο Χρισσού, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Το κτίριο κατά πάσα πιθανότητα, θεμελιώθηκε τη δεκαετία του 1890 και αποτελεί σημαντικό μνημείο της περιοχής και η κατασκευή του, κατά μια εκδοχή, αποδίδεται στον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Ερνέστο Τσίλλερ, ο οποίος είχε σχεδιάσει και πολλά άλλα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημαρχείο Ερμουπόλεως, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης κ.ά.
Κατόπιν πολυετών προσπαθειών, το Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως, ενώ το 2017 έλαβε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Κεντρική θέση στη συλλογή κατέχουν οι περίπου 200 ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στην προεπαναστατική, επαναστατική, οθωνική και μετέπειτα περίοδο, μέχρι σχεδόν το 1920, οπότε και η χρήση τους άρχισε σταδιακά να εκλείπει λόγω της επικράτησης της ευρωπαικής μόδας στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες φορεσιές θεωρούνται μοναδικές σε ποικιλία, ποιότητα και εκτέλεση των κεντημάτων, συνδυασμούς χρωμάτων και πρωτοτυπία σχεδίων, που τις καθιστούν τόσο τέλειες, σχεδόν αξεπέραστες.
Εκτός από την περιοχή της Φωκίδας, η συλλογή περιλαμβάνει και παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, σε μια απόπειρα αντιστοίχισης, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να τις μελετά και να εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές.
Παράλληλα με τη συλλογή παραδοσιακών φορεσιών, εκτίθενται γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, φιλελληνικά αντικείμενα, κεραμικά, μπακίρια, έπιπλα, φωτογραφίες, έγγραφα, παραδοσιακά κοσμήματα, κεντήματα, όπλα της Επανάστασης του 1821 κλπ. αντικείμενα. Σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο συνολικά πάνω από [800] εκθέματα.